Liliomtours.com - Liliom Safari egypt

Keresés az oldalon :


Menü

Hírlevél

Hurghada

Dendera , Abüdosz városnézés Hurghadáról

Dendera ( Dendara) - Abüdosz ( Abydos) Városnézés Hurghadáról

Ahogy ma minden muszlim szeretne életében legalább egyszer ellátogatni Mekkába, úgy az ókori egyiptomiak is igyekeztek elzarándokolni Ozirisz isten kultuszközpontjába, Abüdoszba.
Azoknak, akiknek erre életükben nem volt lehetőségük, gyakran haláluk után hozták el, hogy itt temessék el őket, mert az egyiptomiak hite szerint az alvilág bejárata Abüdosztól nyugatra nyílik, a sivatag hegyei közt.
Míg Dendera jóval azután épült, hogy a nagy fáraók kora leáldozott, Hathor denderai temploma fantasztikus ó egyiptomi élményt kínál.
Masszív kövekből rakott tetejével, sötét kamráival, földalatti járataival és a Hathor-fejes oszlopfőkben végződő, toronymagas oszlopaival egyike azon kevés templomoknak, amelyek szinte sértetlenül fennmaradtak.

Ezen túrák csakis VIP szervezésben, érhetők el, utazási irodák jellemzően nem kínálják, mi mégis szeretnénk megmutatni azok számára, akiket érdekel az ó egyiptomi kultúra. Valamint, már túl vannak azon egyiptomi alap programokon, amelyeket a nagy általánosságban az idelátogatók végigjárnak.

Utunkat hajnalban kezdjük és a reggeli órákban elsőként Denderát keressük fel, mely Kena (Qena) városa mellett található a Nílus mentén. 

Hathor a gyönyör és szerelem istennője volt. Általában tehén alakban, vagy tehénfejű nőként ábrázolják, teljes emberi alakban a napkorongot viseli a fején két tehénszarv között. A mitológia szerint ő volt  Hórusz szoptatódajkája, majd később felesége.

Ezt követően Abüdosz felé vesszük utunkat. Elsőként ebédelni fogunk, majd nekivágunk és megnézzük a környék legépebben fennmaradt templomát az I. Széthi templomot. Az abüdoszi templom egyik érdekessége, hogy II. Ramszesz fejezte be, így a reliefek többsége őt ábrázolja.
Az oszlopcsarnok mögött hét szentély nyílik, ezeket Széthinek, Ptahnak, Ré-Harakhtinak; Amon-Rének; Ozirisznek, Izisznek És Hórusznak szentelték.
A belső hüposztül csarnok egyik folyosóján található a „királylistának” nevezett felirat, mely Ménésszel kezdődik, akit a hagyomány Egyiptom alapítójának tekint és további 34 fáraót sorol fel nagyjából kronológiai sorrendben Széthivel bezárólag, kihagyva a nemkívánatos uralkodókat.
A templom mögött magasodik az Ozireion, mely nagy gránitblokkokból épült, míg I. Széthi temploma mészkőből és homokkőből. Az Ozireion a másik templomhoz képest lényegesen mélyebben (15m) fekszik és gyakran vízben áll. Tartották óbirodalminak is, de a jelenleg elterjedt nézet szerint Merneptah (Kr. e. 1213-1203) korából származik. Mivel I. Széthi temploma azért épült, hogy emléket állítson a korábbi fáraóknak, lehetséges, hogy az Ozireion szimbolikus temetkezési kápolnaként szolgált. Egykoron egy sírkamra volt benne egy állszarkofággal, amit egy vízzel teli medencével vettek körbe.

Titokzatos jelek és szimbólumok: élet virága, helikopter, tengeralattjáró, repülő, mit rejt a múlt? Valóban léteztek, valóban ezeket a jeleket vésték bele az abüdoszi templom falába? Nézzétek meg ti magatok és döntsétek el!

Tartalmazza
-légkondicionált busz transzfert, magyar nyelvű idegenvezetést, ebédet és egy vizet, belépőket, engedélyeket.

Külön fizetendő:
-esetleges fotójegyek
-borravalók

Indulás – érkezés
kora hajnalban, érkezés a kora esti órákban 

Javaslatunk
Bármerre is indulunk, a vízzel teli üveg elengedhetetlen kelléke a túrának!
A helynek megfelelő öltözék, a hölgyeknek ajánlott ruházat a térd alatti szoknya, nadrág, valamint vállat, dekoltázst takaró felsőrész, kendő, kényelmes zárt cipő, pénz, a buszra pulóver ( légkondicionáló), a nap miatt ajánlatos a naptej, fejvédőt, napszemüveget és természetesen fényképezőgépüket se felejtsék a hotelben!
Fontos tudnivaló:  
Az utazásszervezéshez szükségünk lesz az útlevél másolatukra! (név, útlevél szám)

Indulási napok
Minden nap, de előzetes bejelentkezés szükséges! Minimum létszám 6 fő.  Extra transzfer költség Hurghadán kívül eső területről!

Gyermekkorhatár: 4-11,99

Írjon nekünk: nyaralas@liliomsafari.com

A programváltozás jogát fenntartjuk! Tartalmas és kellemes nyaralást kíván a Liliom Safari!wink

Írjon véleményt a programról :